Wpływ alergenów pokarmowych powietrznopochodnych oraz kontaktowych na przebieg atopowego zapalenia skóry

(Impact of food allergens and aeroallergens on the development of atopic dermatitis)
Autorzy: Lipka Małgorzata, Gawęda Anna

Lipka Małgorzata - SP Szpital Specjalistyczny w Zabrzu
Gawęda Anna - Katedra Pielęgniarstwa Wydziału Opieki Zdrowotnej Wyższej Szkoły Nauk Stosowanych w Rudzie Śląskiej

 

Streszczenie

Choroby alergiczne zaliczają się do najczęstszych schorzeń współczesnej cywilizacji. Dotykają w równym stopniu dzieci jak i ludzi dorosłych. Dla rozwoju chorób alergicznych duże znaczenie ma atopia – czyli zdolność do wytworzenia przeciwciał przeciwko alergenom środowiskowym. W ostatnich latach dokonał się istotny postęp w zrozumieniu patogenezy i mechanizmów chorób alergicznych, w tym także atopowego zapalenia skóry (AZS). AZS zwiększa ryzyko objawów schorzeń z narządów poza skórą np. alergicznego nieżytu nosa, spojówek czy astmy oskrzelowej. Choroba ta ma charakter przewlekły, narzuca konieczność stosowania profilaktyki oraz wieloletniego systematycznego leczenia. Chorzy cierpiący na atopowe zapalenie skóry odczuwają olbrzymi dyskomfort dezorganizujący dotychczasowe życie, dlatego założeniem badawczym była ocena wpływu alergenów różnego pochodzenia na przebieg choroby. W pracy wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety, a badaniem objęto 50 chorych na AZS. Badania wyraźnie wskazały znaczący wpływ alergenów metali, mleka, jaj, pyłków traw oraz kurzu domowego na rozwój AZS. Duży wpływ na przebieg choroby ma również stosowana przez pacjentów odzież przez pacjentów (szorstkie, drażniące tkaniny), jak również stosowane do higieny osobistej kosmetyki. Badanie potwierdziło, że dodatnie wyniki testów płatkowych występują często niezależnie od grup wiekowych i są przyczyną pogorszenia się stanu skóry. Większość badanych wskazało wpływ stresu na rozwój objawów AZS.

Słowa kluczowe / keywords: alergeny, atopowe zapalenie skóry