Sztuka żywienia
ZarządzanieStudia w specjalności Sztuka Żywienia są studiami innowacyjnymi odpowiadającymi na społeczne zapotrzebowanie i zainteresowanie żywieniem. Studia adresowane są do osób zainteresowanych zdobyciem wykształcenia umożliwiającego zatrudnienie w szeroko pojętym sektorze żywienia na różnych stanowiskach pracy, których cechuje zainteresowanie kulinariami, pasja, talent zmysłowy, artystyczny i organizacyjny, kultura osobista i zręczność manualna.
Absolwent studiów będzie posiadał:
- ogólną wiedzę:
- umożliwiającą realizację podstawowych funkcji zarządzania procesami organizacyjnymi i jakościowymi w podmiotach zajmujących się żywieniem,
- dotyczącą zagadnień społecznych tworzących podbudowę dla teoretycznej refleksji o kulturze żywienia,
- dotyczącą uwarunkowań zdrowotnych żywienia człowieka, technologii przygotowywania potraw, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw,
- dotyczącą produkcji, chemii, technologii przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności,
- znajomość światowych i polskich kuchni, regulacji prawnych i norm etycznych związanych z usługami żywnościowymi.
Absolwent będzie umiał:
- zarządzać różnymi stanowiskami pracy sektora żywieniowego, w tym:
- organizować produkcję potraw włącznie z doborem maszyn i urządzeń,
- przeprowadzać kalkulacje ekonomiczne produkcji i usług żywieniowych,
- analizować rynek usług żywieniowych,
- prowadzić właściwy dla rynku marketing usług związanych z żywieniem człowieka,
- nawiązywać właściwe relacje z konsumentami,
- projektować potrawy i formy ich dystrybucji,
- kreatywnie inspirować zmiany w architekturze wnętrz spełniające wymagania użytkowe, estetyczne i techniczne,
- pożytkować i promować wiedzę w życiu codziennym rodziny i najbliższego otoczenia,
- samodzielnie wykonywać różne funkcje w podmiocie usług żywieniowych,
Program studiów obejmuje następujące moduły kształcenia:
- Nauki o żywieniu człowieka;
- Nauki o technologii żywności, w tym zajęcia warsztatowe w różnych jednostkach produkcji, przetwórstwa i dystrybucji żywności;
- Nauki o zarządzaniu produkcją i usługami gastronomicznymi, w tym zajęcia warsztatowe w różnych jednostkach sektora gastronomicznego;
- Kucharstwo i cukiernictwo, w tym zajęcia warsztatowe w różnych jednostkach sektora gastronomicznego;
- Nauki pokrewne w tym związane z architekturą wnętrz, sztuką użytkową, florystyką i kulturoznawstwem.
- Język obcy (j. angielski/j, francuski/j. niemiecki), w tym język obcy
w biznesie; - Trzymiesięczne praktyki zawodowe w zakresie przetwórstwa żywności oraz organizacji pracy w gastronomii.